М’ясне блюдо клефтіко – те, що слід спробувати на Кіпрі

Ми вже багато писали про особливості кіпрської кухні і розповідали про смаки самих кіпріотів. До всього цього ми вирішили додати ще одне блюдо, яке слід вибрати в кіпрському меню, щоб ще більш точно зрозуміти їхню кухню. Крім того, варто зауважити і те, що любителі м’яса точно оцінять таку страву.

Так тепер точніше, « клефтіко » – це шматочки молодого баранчика з духмяним і лавровим листом, які запікають в глинобитній печі. Першочергово клефтіко означає «м’ясо по- пиратски». Така баранина запечена в глинобитній печі отримала свою назву від слова «клефтіс», яке означає «грабіжник».

Це не дивно, адже за старовинними переказами, жителі гір, рятувалися від набігів турецького іга, і таким способом готували вкрадене м’ясо, а точніше – виривали ями в землі, закладали туди вугілля, а на нього м’ясо, а для того , щоб їх не помітили яму прикривали зверху. Після цього вони просто йшли по справах, а ввечері, після приходу, могли вже вечеряти. Саме це стало початком традиції томити м’ясо в печі більше шести годин.

Навіть сьогодні практично в кожному дворі сільського будинку можна побачити цю спеціальну круглу піч для приготування клефтіко . У нас є тільки одна порада – не відмовляйте собі в задоволенні та спробуйте це просте, але дуже смачне блюдо кіпріотів.

0